Zuster-/dochterverenigingen
Zuster-/dochterverenigingen

IVSA stands for International Veterinary Students’ Association. IVSA Global oversees multiple local Member Organizations, such as IVSA Ghent. With 194 Member Organizations (local IVSA organizations like IVSA Ghent), IVSA is the largest veterinary student association in the world. Every veterinary medicine faculty all around the globe can have their own IVSA MO.
Our mission statement is “To benefit the animals and people of the world by harnessing the potential and dedication of veterinary students to promote the international application of veterinary skills, education and knowledge.”
IVSA Global fulfills this mission by arranging annual meetings (congresses and symposia), facilitating exchanges between our members and many projects and educational opportunities, focusing on animal welfare, one health, education, soft skills and wellness.
IVSA Ghent aims to benefit our fellow students and community by hosting and organising activities such as:
- Group exchanges with member organizations abroad
We aim to arrange two group exchanges every year. We send 8-12 Belgian students to another country (in and outside of Europe), and their IVSA chapter returns the favor. It’s one or two weeks of interesting lectures, workshops, amazing cultural trips and parties! Anyone can participate in a group exchange, whether you’re in your first or last year.
- Individual exchanges
- Fundraisers for NGO’s that benefit or work with animals
- Lectures and workshops
- Internationalisation
- City tours and activities for Erasmus students
- Wellness Week: a week dedicated to the physical and mental health of veterinary students
If you would like to stay up to date on what we’re up to, make sure to visit our social media pages:
Facebook: IVSA Ghent Belgium
Instagram: @ivsa_gent
We also strongly advise you to take a look on the website of IVSA Global!
There you can find a more detailed explanation about IVSA Global and what it can mean for you and even what you can mean for IVSA Global!
If you have any questions, feel free to contact us on social media platforms, or reach out to one of our lovely IVSA committee members.
- ivsabelgium@ivsamo.org
- ivsaghent@gmail.com
This year the IVSA Ghent Belgium Committee 2022-2023 consist of eleven members:


Veterinaire Studievereniging Gent – paard is in februari 2013 opgericht door een aantal enthousiaste studenten van de faculteit Diergeneeskunde. Hierbij was de hulp van Prof. dr. Peter Daels en Prof dr. Gunther van Loon onmisbaar; zonder hen was het onmogelijk geweest om zo’n voorspoedige start te maken. Wij willen studenten diergeneeskunde de mogelijkheid geven om in hun studententijd alvast op een leuke en praktijkgerichte manier kennis op te doen die aansluit bij het leven als dierenarts. Onze slogan luidt dan ook: “Een stap dichter bij de praktijk”. Meer informatie over de VSGp is terug te vinden op http://vsg-p.be/ of op onze Facebookpagina.

VSGk staat voor ‘Veterinaire Studievereniging Gent kleine huisdieren’ en is een studievereniging verbonden aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. VSGk is begin 2016 opgericht met als doel het organiseren van lezingen en andere activiteiten gericht op kleine huisdieren. Deze activiteiten worden georganiseerd als extra verdieping naast de studie. Hierbij komen verschillende onderwerpen aan bod die steeds zoveel mogelijk op de praktijk gericht zijn. Onze activiteiten zijn steeds toegankelijk voor alle studenten en personeelsleden van de Faculteit Diergeneeskunde.
VSGk werkt nauw samen met de andere studieverenigingen op de Faculteit Diergeneeskunde, namelijk VSGp (optie paard), VSGh (optie herkauwers) en VSDW (wildlife), en met studentenvereniging VDK (Vlaamse Diergeneeskundige Kring). Daarnaast worden wij ondersteund door verschillende proffen van de Universiteit Gent en worden al onze activiteiten mede mogelijk gemaakt door onze hoofdsponsor Zoetis en onze tweede sponsor Hill’s.

VSGh is (Veterinaire Studievereniging Gent – herkauwers) opgericht, door en voor studenten, in maart 2016. Het doel is om geïnteresseerde bachelor- en masterstudenten een mogelijkheid aan te bieden om hun horizon te verbreden op vlak van herkauwergeneeskunde. Jaarlijks organiseren we een gevarieerd aanbod van activiteiten zoals lezingen, workshops en uitstappen rond actuele thema’s binnen deze sector. Wij hopen hiermee studenten te kunnen prikkelen om hun klinische kennis en vaardigheden, maar ook hun kennis rond voedselproductie, praktijkvoering en bedrijfsdiergeneeskunde te vergroten op een leuke en interactieve manier. Naast runderen, zullen ook kleine herkauwers en cameliden centraal staan in VSGh. Meer info over VSGh vind je op http://vsg-h.be
GLHP what’s in a name
Het Ghent Lambing & Husbandry project (GLHP) is een project dat drie jaar geleden ontstaan is. Alles begon met een kort bericht op Facebook: ‘Zijn er studenten geïnteresseerd om te gaan lammeren in Orkney?’. Het enthousiasme van de studenten was enorm en daarom zijn we doorheen de jaren opzoek gegaan naar steeds meer bedrijven. In 2018 plaatstte we 95 studenten en dit aantal mochten we verdriedubbelen in 2019!
Vandaag de dag wordt het GLHP project geleid door dertien enthousiaste studenten. We voorzien lammer – en husbandry stages in België, Nederland, Frankrijk, IJsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Tijdens deze stages krijgen diergeneeskunde studenten niet alleen de mogelijkheid om meer praktische ervaring op te doen, ze hebben daarnaast toegang tot een internationaal platvorm.
Ons hoofddoel is het bouwen van een brug tussen de studie diergeneeskunde en het toekomstige beroep. Door studenten kennis te laten maken met het leven op de boerderij, kunnen ze theorie omzetten naar praktijk. Iets wat enorm belangrijk is in ons uiteindelijke beroep!

Studenten
Ben jij student diergeneeskunde aan de Universiteit Gent en op zoek naar extra praktijk ervaring? Wil jij graag je theoretische kennis omzetten naar praktijk? Dan ben je bij GLHP aan het juiste adres!
Jaarlijks staan wij in voor het organiseren van stages in het binnen – en buitenland. Door het vormen van een ‘perfect match’ tussen de stagegever en de student proberen wij studenten te voorzien van extra praktische ervaring. Ervaring die zeker noodzakelijk is bij het beoefenen van het toekomstige beroep als dierenarts!
Het hoe, wat, wanneer en waar kan je terugvinden in het documentje ‘Do’s & Don’ts GLHP stages’ (link). Voor extra informatie mag je altijd contact met ons opnemen via onze facebookpagina na ‘Ghent Lambing & Husbandry Project’ of via email. Voor emailadressen en dergelijke verwijzen wij je door naar pagina 4
Zijn al je vragen beantwoord en ben je 1000% zeker dat je op stage wil gaan?
Veehouders
Uiteraard is ons enthousiasme niet voldoende om studenten jaarlijks te voorzien van deze stages. Graag doen wij beroep op uw hulp en gastvrijheid! Elk jaar opnieuw gaan wij opzoek naar veehouders die een extra hand hulp kunnen gebruiken. Veehouderijen (runderen, schapen, paarden, varkens, pluimvee,…), asielen, maneges, kwekerijen,… elk bedrijf is van harte welkom!
Op basis van onderstaande puntjes geven wij u graag meer informatie over onze verwachtingen van de stageplaatsen:
- De stagegever voorziet de studenten van een slaapplaats gedurende de stageperiode. Beddengoed, handdoeken, … zijn hierbij geen vereiste, studenten kunnen hier zelf voor zorgen indien noodzakelijk.
- De stagegever voorziet eten en drinken gedurende de stageperiode. Dit omvat ontbijt, middagmaal, avondmaal en eventueel tussendoortjes. Indien de student zelf moet koken dan krijgt deze de mogelijkheid om boodschappen te doen en beschikt de student over een ruimte om het eten te bereiden.
- De stagegever voorziet vervoer tussen het treinstation of de bushalte van aankomst en uw bedrijf in overleg met de student. Hierover zal de student zelf contact met u opnemen.
- De stagegever houdt er rekening mee dat niet iedere student over dezelfde praktische ervaring beschikt en geeft duidelijk aan in het applicatieformulier welk ervaringsniveau u verwacht.
- De stagegever houdt er rekening mee dat het invullen van het applicatieformulier u geen garantie biedt op het effectief ontvangen van studenten.
Om uw bedrijf aan te melden, kunt u zich inschrijven via onderstaande link. Bij vragen mag u zeker contact met ons opnemen via onze facebookpagina ‘Ghent Lambing & Husbandry Project’ of via email. ghentlambingproject@gmail.com
Application forms Sheep farmers
Application forms other farmers
Contact

Meer info over VSDW vind je op http://vsdw.be/

We houden ons als subvereniging van de VDK bezig met het verzorgen van de faculteitspaarden. Ook beginners zijn welkom! Je kan met de paarden wandelen, borstelen, longeren en grondwerk beoefenen. We organiseren ook een hoop activiteiten en je kan bij ons verschillende lessen en workshops volgen.
Enkele activiteiten zijn: meerdere buitenritten, waaronder een strandrit, en verschillende clinics, zoals bijvoorbeeld van een paardenfysiotherapeut, zadelmaker,…
Ook zijn we in de afgelopen jaren onder andere naar een revalidatiecentrum, een paardenmelkerij en de two lazy seven ranch geweest.
Onze zadelkamer bevindt zich in stal VIII.
Als je vragen hebt of lid wilt worden, dan ben je altijd welkom.
Je kan ook altijd eens een bezoekje brengen aan onze website (http://vdkcentaur.wix.com/vdkcentaur), onze facebook pagina (VDK Centaur) liken of ons volgen op instagram (vdk_centaur). Zo blijf je zeker op de hoogte van alle nieuwtjes!
We zijn te bereiken op het volgende email adres: vdkcentaur@ugent.be
